Partnerzy:

Uczestnistwo w konferencji - LUQAM "Jakość w praktyce"

Termin: 18-03-2017
Charakter: Krajowy
Opis:

18 marca, korzystając z zaproszenia firmy LUQAM, reprezentowaliśmy nasze Koło Naukowe na konferencji Forum Organizacji Studenckich „Jakość w praktyce” organizowanej przez tę firmę. Odbyła się ona w Gdańskim Parku Naukowo-Technologicznym. Głównym celem tego spotkania było zaprezentowanie studentom działalności LUQAM poprzez przykładowe wykłady i warsztaty.

Po wykładzie wprowadzającym dla wszystkich uczestników zostaliśmy podzieleni zgodnie z preferencjami na dwie grupy, które następnie wzięły udział w jednym z dwóch paneli z zakresu Lean Management („odchudzone myślenie”, doskonalenie organizacji produkcji) lub bezpieczeństwa żywności (systemy jakości HACCP, normy ISO itd.). Obydwaj wybraliśmy ten drugi.

Najpierw odbył się wykład- dowiedzieliśmy się podczas niego, czym właściwie jest bezpieczeństwo żywności i dlaczego jest ono w naszych czasach ważne. Następnie prowadząca dokonała przeglądu międzynarodowych norm (ISO 22000) i standardów (IFS, BRC, HACCP itd.) stosowanych w produkcji żywności i nie tylko. W każdym przypadku zaprezentowano ich zasady, sposoby wdrażania i certyfikacji. Po wykładzie przyszedł czas na część warsztatową, podczas której, po wstępie teoretycznym, na podstawie przykładowych firm tworzyliśmy Plan Obrony Żywności, a także próbowaliśmy zapobiec zagrożeniu analizując krok po kroku różne potencjalne drogi celowego lub przypadkowego zatrucia żywności, takie jak zaopatrzenie lub sposób transportu.

Mimo że temat sam w sobie wygląda na pełen biurokracji, uważamy, że warto się w niego zagłębić, by zwiększyć swoją atrakcyjność w oczach potencjalnego pracodawcy z branży spożywczej, który, w dobie wszechobecnego doskonalenia i wprowadzania coraz bardziej rygorystycznych wymagań co do żywności, będzie mógł być bardziej skłonny do zatrudnienia osoby zaznajomionej z używanymi standardami bezpieczeństwa. Dlatego wyjazd uważamy za udany.

Projekt oraz wykonanie: sigmeo.pl